امروزه دریل جزء جدایی ناپذیر هر جعبه ابزاری بوده و همه افراد فنی در هر حوزه کاری به این وسیله احتیاج دارند. از آنجائیکه خرید اینترنتی ابزارآلات طرفداران بسیاری پیدا کرده است وجود یک راهنمای خرید جامع و درست الزامی می باشد. ما بر آن شدیم در این مقاله شرح کاملی بر معرفی انواع دریل ارائه کنیم تا مشتریان عزیز خرید مطمئن و ارزنده ای انجام دهند.
دریل چیست ؟
دریل دستگاه صنعتی است که وظیفه اصلی آن سوراخ کردن مواد و متریال های مختلف با استفاده از نیروی محرک دورانی مته می باشد و در اندازه های مختلف و در انواع متفاوت تولید می شود.
انواع دریل بر اساس نوع منبع تغذیه به چهار گروه اصلی تقسیم بندی میشود:
- برقی یا الکتریکی
- بادی
- دستی
- بنزینی
انواع دستی و بنزینی امروزه کاربرد چندانی نداشته و از بازار رقابت خارج شده اند. مدل بادی یا پنوماتیک از باد به عنوان منبع محرک خود استفاده میکند و اغلب در خطوط تولید کارخانجات و کارگاه ها مورد استفاده قرار میگیرد. پرکاربردترین و پرطرفدارترین دریل ها، انواع برقی می باشند که به طور مفصل آنها را شرح می دهیم.
انواع دریل برقی کدام است ؟
دریل های برقی خود در انواع مختلفی دسته بندی می گردند که پرکاربردترین آنها به شرح زیر است:
- شارژی
- برقی ساده
- چکشی
- گیربکسی
- بتن کن
- ایستاده یا ستونی
شارژی
دریل شارژی از جمله ابزار هایی است که در چندسال اخیر طرفداران بسیاری پیدا کرده و جزء جدایی ناپذیر جعبه ابزارها شده است. انواع شارژی با استفاده از نیروی باتری های قابل شارژ خود میتوانند بدون نیاز به اتصال به برق شهری فعالیت کنند. البته توان نوع شارژی در حد انواع برقی نیست و کمتر برای سوراخ کاری اجسام سخت مورد استفاده قرار میگیرد. بیشترین استفاده از آنها، در جهت باز و بسته کردن پیچ هاست و همین موضوع باعث شده تا به آنها لقب پیچ گوشتی شارژی نیز اختصاص پیدا کند.
از مزایای دریل پیچ گوشتی شارژی می توان به قابلیت حمل و نقل آسان، وزن سبک و قابلیت استفاده در چوب یا فلز اشاره کرد. معایب آن ها ضعیف بودن مته ، نامناسب بودن برای سطوح سفت و سخت مانند مصالح ساختمانی و گشتاور و سرعت کمتر نسبت به نوع چکشی می باشد.
برقی ساده
دریل های برقی ساده برخلاف انواع چکشی ، تنها به صورت چرخشی عمل می کنند و توانایی ضربه زدن را ندارند. همچنین برخلاف انواع گیربکسی، تنها دارای یک چرخ دنده بوده و برای سوراخ کاری و باز کردن پیچ در سطوح نه چندان سخت استفاده می شوند.
چکشی
این دریل عملا دو محصول چکش و دریل برقی ساده را در خود جای داده و از ترکیب این دو ساخته شده است. مته در نوع برقی ساده به صورت دورانی به دور خومیچرخد تا با استفاده از شیار های موجود روی خود، یک سطح را سوراخ کند. انواع چکشی این قابلیت را دارند که علاوه بر چرخش مته، ضربه ای عمودی نیز به آن وارد کنند. به این ترتیب مته در هنگام چرخش به دلیل ضربات عمودی، توان بالاتری در حفر و سوراخکاری پیدا میکند.
مزایای این دریل قدرت بسیار زیاد، سرعت چرخش بالا و سوراخکاری در سطوح سختی مانند بتن و غیره است و از معایب آن می توان به وزن سنگین اشاره کرد.
گیربکسی
در دریل ها آرمیچر وظیفه تولید قدرت را برعهده دارد و زمانی که چرخ دنده های جلوی آرمیچر با آن درگیر می شوند، سرعت و قدرت تولید شده توسط آرمیچر به سه نظام انتقال داده می شود. دراصل تفاوت نوع گیربکسی با سایر انواع، در مدل و تعداد چرخ دنده های به کار رفته است. طراحان در مدل گیربکسی چرخ دنده های بیشتری به کار می برند بدین منظور یک محفظه مشخص در جلوی دستگاه طراحی کرده و چرخ دنده ها را به صورت پله ای در آن قرار می دهند که به آن گیربکس می گویند.
در نوع گیربکسی به علت استفاده از تعداد بیشتری چرخ دنده می توان دستگاه را توسط کلیدی در دو حالت تنظیم کرد که در یک حالت سرعتی و در حالت دیگر قدرتی عمل می کند که دو حالت رابطه عکس با یکدیگر دارند یعنی زمانی که دریل را در حالت سرعتی می گذاریم قدرت آن کمتر است و زمانی که آن را در حالت قدرتی می گذاریم سرعت کم تر می شود.
از انواع گیربکسی برای باز و بسته کردن پیچ های سخت و بزرگ در سطوح بتنی ، سیمانی و سنگی و هم چنین سوراخکاری در سطوح سخت مثل فولاد و آهن تا سطوحی با سختی متوسط استفاده می شود اما از انواع چکشی فقط برای سوراخکاری یا باز و بسته کردن پیچ در سطوح با سختی متوسط استفاده می شود.
بتن کن
با توجه به نام این مدل می توان به کابرد آن پی برد. معمولا سوراخ کاری روی بتن سخت است و دریل باید قدرت بالایی داشته باشد تا بتواند سطح را سوراخ کند. این نوع دریلها دارای عملکرد چکشی هستند که هنگام چرخیدن به مته ضربه وارد میکنند و کمک میکنند مته راحت تر در متریالهایی که تراکم بیشتری دارند حرکت کند.
علاوه بر این اگر قصد سوراخ کاری روی سطوح ضعیف تر را دارید می توانید حالت چکشی آن را غیر فعال کرده تا قدرت آن کاهش پیدا کند. البته بهتر است برای سطوح ضعیف تر از دریل های معمولی تر استفاده کنید چون باتوجه به قدرت زیاد این مدل ممکن است به سطحی که در حال سوراخ کاری هستید، آسیب وارد شود.
مزایای این مدل شامل قدرت بسیار زیاد، قابلیت تخریب بتن و سطوح بسیار مستحکم و قابلیت تخریب چکشی می باشد. در مقابل معایب آن شامل کارایی محدود در مقابل دریل های دیگر، همچنین وزن و حجم بالا می باشد که کار کردن با این مدل را مشکل می کند.
ستونی
بر خلاف انواع معرفی شده تا به اینجا، دریل ستونی نوعی از این ابزار است که قابلیت جابجایی و فعالیت به صورت متحرک را ندارد. این دریل ها که ظاهری عمودی شکل دارند، بر روی میز کار در کارگاه ها و کارخانه های صنعتی قرار گرفته و برای سوراخکاری اجسام مختلف از آنها استفاده میشود. اجسامی را با این مدل سوراخ میکنند که در آن نیاز به وجود دقت بالا برای سوراخ کردن ناحیه مورد نظر وجود دارد.
اجزای تشکیل دهنده دریل چیست ؟
شناخت اجزای تشکیل دهنده دریل می تواند به شما در خرید کمک زیادی کند. اجزای تشکیل دهنده شامل موارد زیر است:
- کلید روشن و خاموش
- آرمیچر
- کلید تنظیم سرعت چرخش
- دسته نگهدارنده
- کلید فعال و غیر فعال کردن حالت چکشی
- سه نظام که با قفل کردن مته در سر دریل، کمک می کند تا مته ثابت بماند. سه نظام به دو نوع آچار خور و اتوماتیک تقسیم می شود
- کلید قفل برای روشن نگه داشتن دریل
- کلید تعویض جهت چرخش
- عمق سنج برای تنظیم پیمایش مته در سطح مورد نظر
کلام آخر
در این راهنمای خرید سعی شد توضیحات کاملی از انواع دریل ارائه شود. با توجه به مدل ها و مارک های متنوع موجود در بازار، نکته ی اصلی در انتخاب دریل توجه به نوع و حجم کار و محل کاربری دریل اعم از خانه، کارگاه، کارخانه و … می باشد. از آنجائیکه اکثر مارک های موجود در بازار ایران ساخت کشور چین هستند تفاوت چندانی از نظر کیفیت بین مارک های مختلف وجود نداشته و همه ی آن ها در حد استانداردهای جهانی و اروپا می باشند.
ما در سایت ابزار یراق بهروز کلیه برندهای معتبر را در اختیار شما قرار داده ایم تا مشتریان عزیز هرکدام از آنها را با توجه به سلیقه خود انتخاب و خریداری نمایند.
مشاهده انواع دریل ها