مقدمه
تعمیر الکتروموتور سه فاز(Three-phase electric motor) بسیار پیچیده و دارای جزئیات است. به همین دلیل تعمیر الکتروموتور سه فاز یک کار کاملا تخصصی محسوب می شود. الکتروموتور سه فاز نوعی موتور AC است که شامل 3 بخش اصلی استاتور، روتور و محفظه می باشد. هر کدام از این قسمت ها نقش بسزایی در عملکرد موتور دارند و اگر خراب شوند و یا بسوزند الکتروموتور دیگر کار نمی کند.
الکتروموتور به دلایل مختلفی خراب می شود. از جمله این دلایل می توان به قطع شدن یک فاز، خراب شدن قطعات مکانیکی، تطابق نداشتن بار با قدرت دستگاه، نصب نادرست و غیر اصولی و تنظیم نادرست تابلو برق اشاره کرد. حال اگر به دنبال تعمیر الکتروموتور سه فاز هستید می توانید با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

مشکلات رایج در الکتروموتورهای سه فاز
- عدم راه افتادن موتور و یا شتاب کند: یکی از رایج ترین مشکلات الکتروموتور این است که روشن نمی شود و یا شتاب بسیار کندی دارد. این مشکل می تواند ناشی از منبع برق، ولتاژ، معیوب یا فرسوده بودن خازن، فرسودگی سوئیچ استارت و سیم کشی آسیب دیده باشد.
- داغ شدن بیش از حد الکتروموتور: یکی دیگر از دلایل تعمیر الکتروموتور سه فاز داغ شدن بیش از حد موتور است. داغی بیش از حد سبب سایش موتور و در ادامه سبب خرابی آن می شود. این مشکل می تواند ناشی از اضافه بار و جریان بالا، نامیزانی بلبرینگ ها، بلبرینگ های آسیب دیده، عدم روغن کاری یا روغن کاری ناکافی یاتاقان ها، اختلاف زیاد فازها، مسدود بودن سیستم های تهویه و عدم خروج گرمای موتور و نوسانات ولتاژ باشد.
- لرزش بیش از حد الکتروموتور: یکی از مشکلات اساسی که منجر به تعمیر الکتروموتور سه فاز می شود لرزش موتور است. این مشکل ناشی از روتورهای نامتعادل، ناهماهنگی بین اجزای موتور، نظیر شفت و یاتاقان ها، یاتاقان های فرسوده یا آسیب دیده، رزونانس و عوامل خارجی مختلف نظیر ارتعاش نزدیک که ارتعاشات را به موتور منتقل می کند می باشد.
- شتاب پایین موتور: هرچه شتاب موتور پایین تر باشد راندمان و بهره وری دستگاه نیز کم می شود. این مشکل ناشی از دلایلی نظیر عدم تعادل ولتاژ در یک موتور سه فاز، خازن های ضعیف یا معیوب، بار مکانیکی سنگین و ناکارآمدی سیستم های کنترل است.
- ایجاد سر و صدای غیر عادی: صداهای غیر عادی می تواند از قسمت های مختلف موتور مثل بلبرینگ ها و چرخ دنده ها باشد. صدای جیغ ناشی از اصطکاک بین قطعات متحرک، صدای تق تق و ضربه ناشی از شل بودن یا ناهماهنگی قطعات و صدای وز وز ناشی از مشکلات خازن یا منبع برق است.

مراحل گامبهگام تعمیر موتور سه فاز
از آنجایی که نحوه تعمیر الکتروموتور سه فاز می تواند تاثیر بسزایی بر روی عملکرد و راندمان دستگاه بگذارد در ادامه مراحل تعمیر و عیبیابی الکتروموتور صنعتی را توضیح می دهیم. لازم به ذکر است بدانید باید باز کردن ، بازرسی و بررسی و ثبت دقیق اطلاعات الکتروموتور در زمان تعمیرات به درستی انجام گیرد تا راندمان دستگاه بهبود یابد:
- بازرسی اولیه و بصری: این بازرسی به منظور بررسی کردن آسیب های موتور و یا اتصالات شل نظیر تمیز و کثیف بودن موتور، مسدود بودن سیستم تهویه، رنگ شفت، قطعات گم شده و آسیب دیده می باشد.
- باز کردن الکتروموتور: در مرحله بعد الکتروموتور باز شده و موقعیت جعبه ترمینال، یاتاقان ها و سایر بازرسی های داخلی انجام می گیرد.
- بررسی کردن سیم پیچی الکتروموتور: در مرحله بعد شرایط سیم پیچی از نظر رنگ و یا آسیب چک می شود.
- ارزیابی مکانیکی: در این مرحله آسیب مکانیکی قطعات یا نشانه های خرابی نظیر آسیب فن یا پوشش فن، سایش یا ناهماهنگی یاتاقان، آسیب یا انسداد لوله های تهویه و … بررسی می شود.
- اندازه گیری دما: سپس دمای الکتروموتور در حین کار اندازه گیری می شود.
- نظارت بر ولتاژ و جریان
- در نهایت الکتروموتور سه فاز مجددا مونتاژ و تست می گردد تا اطمینان حاصل شود به درستی کار می کند.

ابزارها و تجهیزات لازم برای تعمیر الکتروموتور سه فاز
- سیم لاکی
- وارنیش
- اسکنه برای برش سیم
- پولی
- حلال لاک
- انواع آچار و پیچ گوشتی
- مشعل
- میکرومتر
- اسپری روان کننده
- سیم مسی و آلومینیومی
- چکش
- دستگاه برش کویل سیم پیچ استاتور
- دیسک های برش
نکات ایمنی در حین تعمیر الکتروموتور سه فاز
- به هیچ وجه از شعله مستقیم به منظور تخلیه سیم پیچ استاتور استفاده نکنید.
- به هیچ وجه مقاومت سیم پیچ استاتور را افزایش ندهید.
- در زمان تعمیر الکتروموتور سه فاز حتما از دستکش ایمنی و عینک استفاده کنید. این تجهیزات ایمنی مقاوم از بدن شما در برابر آسیب های احتمالی محافظت می کنند.
خدمات بهروزکو برای تعمیر موتورهای صنعتی سه فاز
یکی از مهمترین اقدامات در زمان تعمیر و عیب یابی الکتروموتور صنعتی یافتن بهترین مرکز تعمیر و رفع مشکلات موتور سه فاز است. در این راستا مجموعه حرفه ای بهروزکو با برخورداری از کادری مجرب و حرفه ای و با دانش فنی بالا انواع مشکلات الکتروموتور سه فاز را برطرف می کند. این مجموعه تخصصی در دو حوزه خرید و فروش ابزارآلات استوک و تعمیر ابزار آلات صنعتی و ساختمانی فعالیت دارد.
بنابراین برای دسترسی به ابزارهای استوک می توانید به وبسایت بهروزکو مراجعه نمایید. بهروزکو تمام محصولات تعمیری را تا حداکثر 72 ساعت تعمیر می کند. بنابراین بهترین گزینه برای کاربرانی است که نیازمند تعمیر فوری موتور سه فاز هستند.
همچنین ارسال و دریافت موتورهای سه فاز تعمیری به بهروزکو رایگان است و نیاز نیست مشتریان هزینه ای پرداخت کنند. بهروزکو برای تمام محصولات تعمیری گارانتی 6 ماهه در نظر گرفته است.

نتیجه گیری
ما در این مطلب در مورد تعمیر الکتروموتور سه فاز صحبت کردیم. موتور سه فاز بر اثر مسدود بودن تهویه هوا، اتصالات شل، قرارگیری در محیط نامناسب و مرطوب و … خراب می شود. ولی مجموعه متخصص بهروزکو می تواند تمام مشکلات موتورهای سه فاز را برطرف کند.
سوالات متداول (حداقل سه سوال)
آیا تعمیر موتور سه فاز هزینهبر است؟
هزینه تعمیر موتور سه فاز در قیاس با خرید مجدد یک موتور نو اقتصادی تر می باشد.
گارانتی خدمات شامل چه مواردی است؟
تمام محصولات تعمیری که به بهروزکو فرستاده می شوند شامل گارانتی 6 ماهه می شوند.
تعمیر الکتروموتور سه فاز چقدر زمان نیاز دارد؟
بهروزکو تمام محصولات تعمیری را تا حداکثر 72 ساعت تعمیر می کند.