یکی از مهمترین تجهیزات هر مطب دندانپزشکی کمپرسور باد یا هوا است. امروزه تمامی دندانپزشکی ها به ابزارهای بادی مجهز شده اند. دندان پزشکان در زمان خرید کمپرسور هوا به دنبال کمپرسوری با هوای تمیز، قابل اتکا و کم صدا هستند. در این مقاله قصد داریم به تعریف کمپرسور دندانپزشکی پرداخته و ویژگی ها، ساختار و قیمت کمپرسور دندانپزشکی و عملکرد آن را مورد تحلیل و بررسی قرار دهیم.
کمپرسور دندانپزشکی یکی از مهمترین تجهیزات بیوالکتریک برای یک مطب دندانپزشکی می باشد و نیرو محرکه اغلب تجهیزات دندانپزشکی که باد یا هوا است را تامین می کند. در صنعت دندانپزشکی، ابزارهایی که با هوای فشرده کار می کنند برای تمیز کردن، پالیش کردن یا سوراخ کاری ضروری می باشند. این ابزارها قابل اطمینان تر بوده و نگهداری از آن ها آسان تر است. پس مزایای زیادی نسبت به ابزارهای برقی نیز دارند. همچنین دندانپزشکان از هوای فشرده مستقیماً در فرآیند تمیز کردن و خشک کردن دندان و لثه استفاده می کنند. هوای فشرده برای خشک کردن بخشهای مختلف دهان به منظور تسهیل فرآیندهای بهداشت دهان و دندان استفاده میشود.
کمپرسور دندانپزشکی چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
- تولید هوا فشرده پاک و خالص
- قابلیت استفاده در مدت زمان طولانی
- کمترین تولید سر و صدا
- سبک و قابلیت حمل آسان
چه نوع کمپرسوری برای دندانپزشکی مناسب است؟
همانطور که در مقالات قبل توضیح دادیم کمپرسورها به دو دسته بدون روغن (اویل فری) و روغنی (اویل اینجکت) تقسیم می شوند. در کمپرسورهای بدون روغن دیگر از روغن برای روانکاری و کمک به عملیات فشرده سازی استفاده نمی شود و پیستون سیلندر به صورت کوبل مستقیم به شفت موتور متصل است. صدای این کمپرسور بسیار کمتر از صدای کمپرسور معمولی می باشد و ذرات روغن در خروجی هوای آن وجود ندارد. این کمپرسورها به علت مشکلات موجود در کمپرسورهای معمولی، برای مصارف حساسی همچون پزشکی طراحی و تولید شده اند.
همچنین روی کمپرسور دندانسازی قطعه ای به نام فیلتر درایر نصب می شود. این فیلتر اجازه وجود هیچ گونه رطوبتی در هوای فشرده را نمی دهد و تمامی ذرات ریز و غبار و رطوبت موجود در هوای محیط توسط این میکروفیلتر جذب می شود. نبود رطوبت درون مخزن و هوای خارج شده از کمپرسور باد به این دلیل مهم است که این رطوبت فضای مناسبی برای رشد میکروب ها و باکتری ها ایجاد می کند. که باعث بروز بیماری های مختلف در بیماران خواهد شد.
در نتیجه استفاده از یک کمپرسور بدون روغن مناسب به همراه میکروفیلتر و خشک کنهای قوی برای هر دندانپزشکی ضروری است.
انواع کمپرسور دندانپزشکی
- کمپرسور دندانپزشکی بدون روغن یکی از بهترین انتخاب ها برای اکثر دندانپزشکان محترم می باشد.
- کمپرسور دندانپزشکی تسمهای که نیروی محرکه توسط تسمه از الکتروموتور به سیلندر انتقال مییابد.
- کمپرسور دندانپزشکی یخچالی
- کمپرسور دندانپزشکی کوبله
برای یک یونیت دندانپزشکی چه کمپرسور بادی مورد نیاز است؟
به صورت استاندارد برای هر یک یونیت دندانپزشکی به یک موتور با توان 1 اسب بخار قدرت نیاز میباشد. فشار مورد نیاز در تجهیزات مصرف کننده هوای فشرده در دندانپزشکی حداقل 5 بار است و شرایط کارکرد کمپرسور باید به شکلی باشد که فشار در مخزن از 5 بار پایین تر نیاید. کمپرسورهای بزرگ بیصدا که مخزن آن ها از 100 لیتر به بالا است می تواند 4 یونیت را به صورت همزمان پاسخگو باشد. همچنین کمپرسورهای بیصدا کوچک که مخزن آن ها از 100 لیتر به پایین است می تواند 2 یونیت را به صورت همزمان پاسخگو باشد.
به علت عدم وجود روغن در کمپرسور بدون روغن این کمپرسور ها نمی توانند به مدت طولانی روشن بمانند و بعد از هر 25 دقیقه کارکرد احتیاج به 45 دقیقه استراحت دارند. بنابراین ترجیحا نسبت هوادهی کمپرسور باید 3 برابر میزان مصرف تجهیزات ما باشد. به عبارت دیگر اگر در مجموعه دندان پزشکی میزان مصرف 4 یونیت دندان پزشکی 80 لیتر بر دقیقه است. باید میزان هوا دهی کمپرسور 250 لیتر بر دقیقه باشد تا کمپرسور بتواند در بازه های زمانی مناسبی روشن و خاموش بماند.
قیمت کمپرسور دندانپزشکی
در تعیین قیمت این کمپرسورها مانند سایر تجهیزات، پارامترهای مختلفی دخیل هستند. برخی از این عوامل عبارتند از :
- کشور سازنده کمپرسور
- شرایط نصب دستگاه
- ظرفیت تولید هوا
- نوع برند و کیفیت آن
- دارا بودن خدمات پس از فروش و لوازم جانبی آن
- میزان صدای کمپرسور
- ایمنی و بهداشت کمپرسور